Od příběhu k příběhu - my jsme KANOPA

Jak to všechno začalo?

Psal se rok 2012 a audioknižní trh byl ještě v plenkách. Právě v této době Václav Knop, český herec a divadelní režisér, založil nakladatelství KANOPA, aniž by tou dobou tušil, jak moc se v následujících letech promění. Velký vliv na to měl také jeho syn Kryštof, kterému bylo tehdy pouhých 15 let. Teprve se od svého otce učil
a zpovzdálí přihlížel jeho prvním krůčkům na poli mluveného slova.


Původně audioknižní nakladatelství vzniklo z nutnosti za účelem vydání prvního oficiálního titulu nakladatelství – románu Černá krev. Měl to sice být jednorázový projekt, ale Václavovi se natolik zalíbil a tak okouzlil jeho srdce, že se rozhodl ve vydávání audioknih pokračovat a značku dál rozvíjet. A tak, aniž by to původně zamýšlel, založil rodinný podnik – zrodila se KANOPA.

Nahrávací studio KANOPA

Od prodělečné zábavy k budování firmy a jména

Zpočátku nebyl zisk prioritou. Nakladatelství fungovalo na sponzorských darech
a Václav vydával hlavně herecká vyprávění svých přátel, biografie kolegů a tituly, které měly na jeho život velký vliv. Na prvním místě vždy byla radost z řemesla
a láska k umělecké tvorbě.
To se za celou dobu existence nakladatelství nezměnilo, nicméně bylo jasné, že KANOPA má mnohem větší potenciál a nová krev to měla potvrdit a v práci pokračovat.


Václavův syn, tou dobou už dospělý Kryštof, si k oboru začal také budovat vztah. 
Zaměřoval se spíše na technickou stránku věci. Díky jeho koníčkům se více přiblížil zvukové tvorbě a začal působit jako profesionální zvukař v pražských studiích, kde nabral zkušenosti s dabingem, a také se přiučil oboru mluveného slova. To vše posléze dokázal zužitkovat při tvorbě audioknih.
Kryštof si ale zároveň uvědomoval, že s rozrůstajícím se týmem nemůže KANOPA fungovat jen na sponzorských darech, a tak se do toho společně pustili naplno.

Od roku 2019 se KANOPA začala věnovat také výrobě audioknih pro další nakladatele a v roce 2021 otevřela nová nahrávací studia a kancelář v Praze.

Tímto způsobem přináší na trh nejen vlastní tvorbu, ale pomáhá i jiným vydavatelským domům oživit jejich příběhy.


KANOPA se pomalu rozrůstá, nicméně stále si zachovává ducha rodinného podniku.

Václav a Kryštof Knopovi

A tak se do toho táta se synem dali. Tvoří dokonalou kombinaci – Kryštof je mladý zvukař plný energie s podnikatelským duchem a analytickým myšlením. Václav je herec a režisér s více než 50 lety zkušeností v rozhlase a 30letou praxí v režii dabingu. Společně vytvořili tým, který vám dnes přináší ty nejzajímavější příběhy
v nejvyšší kvalitě
. Dnes se Václav Knop jako umělecký ředitel věnuje především výběru interpretů a titulů. Jeho poněkud bohémský přístup k práci, který klade důraz na radost a kreativitu, má velký vliv na to, jakým směrem se KANOPA ubírá. Na druhé straně si jeho syn uvědomuje, že pro úspěch je důležité, aby podnik nejen bavil, ale také vydělával. Mají své role tedy dobře rozdělené – Václav je umělec

a Kryštof obchodník. V nakladatelství panuje skvělý generační kompromis
a porozumění.

Kryštof a Václav Knopovi

Co pro nás KANOPA znamená?

Cílem není stát se gigantickým korporátem na poli audioknih. Cílem je posouvat audioknižní obor dál a dělat práci, která baví nejen celý tým, ale i posluchače.
V nakladatelství KANOPA jde především o lásku k příběhům a radost z tvorby. Je to místo, kde se setkává vášeň s profesionalitou a kde každý titul má svůj jedinečný hlas.

 

-->

Zpět do obchodu