Proč dát audioknihám šanci?

 

Než se ponoříme do světa audioknih, pojďme si nejprve shrnout, jak se k nim dostat

Svět audioknih se neustále rozvíjí a s ním i nabídka formátů, ve kterých si je můžeme vychutnat. Podívejme se společně na ty nejzákladnější a pojďme zjistit, jaké mají výhody.

 

  • Audioknihy ke stažení online: Audiotéka, Audiolibrix a další digitální distributoři nabízí nepřeberné množství titulů za jednorázový poplatek, jednoduše si audioknihu koupíte, stáhnete do svého zařízení a máte ji k dispozici k poslechu kdykoliv a kdekoliv.
  • Streamovací platformy: Pokud si audioknihy nechcete kupovat, je tu možnost si je „pronajmout“ za měsíční poplatek, například skrze služby jako Audiolibrix PLUS nebo Audiotéka Klub. Tyto služby dnes v podstatě představují něco jako audioknižní Netflix. Je to skvělá volby pro posluchače, kteří chtějí neustále objevovat nové příběhy a skákat od titulu k titulu.
  • CD: Je to tak, někteří lidé dávají stále přednost klasice. Audioknihy na CD jsou vhodné pro posluchače, kteří preferují fyzické nosiče a chtějí mít hmatatelný kus své audioknihovny.
  • Audiokarty: Malá plastová kartička, která však skrývá velký poklad – unikátní kód ke stažení audioknihy. Je to novinka na trhu, ale stává se stále populárnější volbou
    a často také perfektním dárkem.


Který formát si tedy vybrat? Záleží na vašich individuálních preferencích a potřebách. Pokud hledáte maximální pohodlí a jednoduchou dostupnost, digitální formát je pro vás tou pravou volbou. Pokud dáváte přednost fyzickým nosičům a chcete si vytvořit sbírku svých oblíbených audioknih, CD formát je ideální možností.

⮕ Věděli jste, že nejvíce uživatelů, přesněji 31 %, poslouchá audioknihy přes mobilní aplikaci? Zatímco CD přehrávačům dnes dávají přednost jen 4 % posluchačů.

 

lena-kudryavtseva-a8yiMjWXl9g-unsplash

https://unsplash.com/photos/turned-on-iphone-a8yiMjWXl9g 

 

Při čem si můžete něco dobrého poslechnout?

Kéž by tak existoval způsob, jak si dojíždění nebo domácí práce zpříjemnit… Počkat, my ho pro vás přece máme! S dobrou audioknihou v uších se i ty nejnudnější činnosti stanou zábavou.

  • Cestování: Ať už se vydáte na cestu autem, vlakem nebo letadlem, s audioknihou se nudit nebudete. Čas na cestách uteče jako voda, když se ponoříte do napínavého příběhu nebo se třeba budete učit novým věcem.
  • Cvičení: Běhání, jízda na kole, posilování – to vše se stane zábavnější a efektivnější s dobrou audioknihou v uších.
  • Domácí práce: Nemusí to být jen rutina a nuda, může z toho být váš čas na relax
    a pročištění hlavy.

Audioknihy vám zkrátka pomohou vytěžit maximum z každého okamžiku dne. Zatímco se věnujete běžným činnostem, váš mozek může vstřebávat informace, učit se novým věcem
a rozvíjet se.

 

⮕ Věděli jste, že 19 % posluchačů poslouchá audioknihy při domácích pracích?

 

Proč lidé vlastně volí audioknihy?

Svět se neustále zrychluje a my s ním. Hledáme způsoby, jak zkombinovat zábavu
a poznání s běžnými aktivitami. A právě v tom tkví kouzlo audioknih. Nabízí totiž pohodlí, dostupnost a možnost multitaskingu. Nemusíte se soustředit na text, takže si je můžete vychutnat při čemkoliv, co zrovna děláte, což znamená, že můžete být produktivní, a přitom si užívat skvělý příběh nebo se něco nového naučit.
A pro ty z vás, kteří toho chtějí stíhat ještě víc, je tu možnost zrychleného poslouchání.

⮕ Věděli jste, že zrychlenému přehrávání audioknih dává přednost jen 9 % posluchačů?

Vzhledem k dnešnímu tempu života je to poměrně překvapující, že? Až 86 % respondentů uvedlo, že preferuje nezkrácené verze knih.

 

Jaké mají audioknihy výhody oproti klasickým knihám?

Jak jsme již zmínili, největší výhodu představují audioknihy v úspoře času a efektivitě. Uklízení s dobrou detektivkou v uších jde zkrátka samo. Ale co další výhody?

  • Audioknihy boří bariéry: Otevírají svět literatury i zrakově postiženým, kteří si díky nim mohou vychutnat pestré příběhy a zkrátit si volné chvíle, aniž by si museli pořizovat speciální čtecí zařízení.
  • Pohodlné „čtení“ pro ty línější z nás: Ležet na lehátku a opalovat se s knihou je sice fajn, ale co takhle relaxovat se zavřenýma očima s napínavým krimi příběhem nebo komedií v uších?
  • K dispozici kdykoliv a kdekoliv: Už jste někdy někoho viděli na kole s knihou? Může to znít jako zábava, ale sluchátka budou jistě pohodlnější a bezpečnější volbou.
  • Profesionální narace: Spousta knih je vyprávěna zkušenými herci a umělci, což posouvá zážitek z příběhu na vyšší úroveň. Talentovaní a profesionální interpreti dokážou vdechnout život postavám a vtáhnout posluchače do děje s ještě větší intenzitou.


⮕ Věděli jste, že nejvíce posluchačů audioknih je ve věkové kategorii 45–54 let? Konkrétně je to 31 % všech posluchačů.



oscar-ivan-esquivel-arteaga-vkMiXM3VlUA-unsplash

 https://unsplash.com/photos/gold-and-black-analog-watch-vkMiXM3VlUA

Speciální audiotvorba – dramatizace, rozhlasové hry, audioseriály a superprodukce

Hledáte audioknihy, které nabídnou něco víc než jen klasické čtení? Pak se ponořte do světa speciální audiotvorby! Dramatizace, rozhlasové hry, audioseriály a superprodukce otevírají dveře do světa komplexnějších a interaktivnějších příběhů.

  • Dramatizace: Představte si knihu oživenou hereckými výkony, zvukovými efekty
    a hudbou. Dramatizace s bohatou zvukovou paletou promění poslech v zážitek srovnatelný s filmem.
  • Rozhlasové hry: Rozhlasové hry mají hlubokou tradici a historii v Českém rozhlase a svým osobitým kouzlem oslovují posluchače prostřednictvím skvělého vyprávění. Nalézt je můžete v archivu Českého rozhlasu.
  • Audioseriály: Nemáte čas seriály sledovat? A co takhle si nějaký poslechnout? Audioseriály vám umožní ponořit se do děje a prožít s postavami jejich osudy naplno. Napínavé thrillery, romantické komedie nebo sci-fi dobrodružství – audioseriály nabízí širokou škálu žánrů, na své si přijde každý.
  • Superprodukce: Zažijte literární díla v jejich nejautentičtější podobě! Superprodukce s bohatým a detailním zvukovým zpracováním, hereckými hvězdami a propracovanými efekty vám poskytnou nezapomenutelný zážitek z vašich oblíbených příběhů.

⮕ Líbily se vám zajímavosti ze světa audioknih a zajímá vás více? Mrkněte na celý Velký audioknižní průzkum společnosti Audiolibrix.

 

Zpět do obchodu